Kasza gryczana z kurczakiem w ziołowym sosie

Kasza gryczana z kurczakiem w ziołowym sosie Dziś prosta, pyszna propozycja na obiad. Jadacie kaszę gryczaną? Przyznam Wam szczerze, że kiedyś obok kasz przechodziłam dość obojętnie. Dla mnie istniał wówczas tylko ryż. Później wszystko się zmieniło. Kasza pasuje idealnie do nie jednego sosu, sałatek, można z niej zrobić nawet kotleciki (przepis znajdziecie tutaj). Dzisiejsza propozycja sprawdzi się idealnie w formie sycącego 0biadu. Spróbujcie. Naprawdę warto jeść kaszę, choć… do fotogenicznych nie należy 😉

Obiad przygotowałam na bazie kaszy gryczanej od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki, płatki owsiane, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 pełna łyżka przyprawy do kurczaka*
  • szczypta suszonej pietruszki
  • 1-2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok
  • do podania posiekana zielona pietruszka

*u mnie skład: papryka słodka, sól, bazylia, tymianek, majeranek, czosnek mielony, kurkuma

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, paseczki.

Na niewielkiej ilości masła podsmażamy pokrojoną cebulkę.Dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy. Następnie całość podlewamy wodą, doprawiamy słodką czerwoną papryką (najpierw około 1 łyżeczki), ziołami prowansalskimi, suszoną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem (nie za dużo), dodajemy ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i zagęszczamy.

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Porcję kaszy polewamy sosem, całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

  1. rsa127 says:

    Uwielbiam przepisy, gdzie w instrukcji wykonania nie ma składników wymienionych w liście produktów (tu ziele angielskie). Poza tym chore jest pisania 2 piersi kurczaka. To może być 300g jak i 800g…

    • Magdalena says:

      Niestety czasem zdarzy się, że coś w trakcie pisania przepisu umknie. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam wpis o wspomniane ziele angielskie. Jeśli chodzi o wagę… no cóż, nie jedna gospodyni domowa robiąc prosty i szybki obiad nie waży mięsa 😉 Tak jak napisała – mają to być dwie pojedyncze piersi z kurczaka. Pozdrawiam

    • Wiolka says:

      haha cóż za komentarz Dla mnie ten przepis jest jasny i czytelny i w życiu bym nie ważyła do takiego przepisu mięsa. Wolę takie określenia jak pojedyncza pierś z kurczaka. Przecież to nie przepis na ciasto, żeby wszystko mieć odmierzone Autorko bloga nie przejmuj się przepis fajny i smaczny zrobiłam z poły i się mega najadłam

Pozostaw odpowiedź Grunt to przepis! Anuluj pisanie odpowiedzi