Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananem

Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananemDziś zapraszam Was na coś pysznego, słodkiego i bardzo szybkiego… Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananem, to dosłownie niebo w ustach 😉 Deser wymyśliłam i przygotowałam dosłownie w kilka chwil. Jak to mówią „potrzeba, matką wynalazków”, tym razem kuchennych 😉 Ten słodki deser poprawia nastrój już od pierwszej łyżeczki. Spróbujcie i Wy. Banana możecie zastąpić np. jabłkiem lub gruszką. Niech każdy wybierze coś co lubi najbardziej.

Składniki: (na 1 porcje)

  • 1/3 szklanki płatków ryżowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego do kawy)
  • 1 mniejszy banan
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od eSłoneczko)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki ryżowe, zalewamy je mlekiem, dodajemy 2 łyżeczki syropu karmelowego i gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 2-3 minuty). Po tym czasie zdejmujemy garnuszek z ognia, płatki powinny „wypić” całe mleko. Jeśli pudding będzie za gęsty można dolać odrobinę mleka, wymieszać. Pudding przekładamy do pucharka lub miseczki. Na wierzch wykładamy karmelizowane banany. Sposób przygotowania bananów – Banana kroimy w półplasterki (nie za cienkie). Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (czubatą), dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Dodajemy nasze banany, ruszając patelnią podsmażamy banany dosłownie kilka chwil, powinny być pokryte karmelem.

Karmelowy pudding ryżowy z karmelizowanym bananem 2

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*