Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce

Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurceUwielbiam owocowo-ryżowe potrawy. Dziś polecam Wam karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce. Możecie je podać zarówno w formie słodkiego śniadania, jak i deseru. Wykonanie jest niezwykle proste, a efekt naprawdę smaczny. Spróbujcie. Ja bardzo lubię zaczynać dzień od takiego słodko-owocowego akcentu 🙂

Składniki: (na 2 porcje)

  • 3 nektarynki (nie mogą być zbyt miękkie)
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 – 3/4 szklanki płatków ryżowych (w zależności od tego jak gęste płatki lubicie)
  • 1 łyżka masła (z górką)
  • około 2  łyżeczki płatków migdałowych
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło z 1 łyżką cukru trzcinowego (poruszając patelnią). Dodajemy (obrane ze skórki i pozbawione pestek) dowolnie pokrojone nektarynki. Całość karmelizujemy około 3 minuty na małym ogniu, delikatnie mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Powstały słodki „sos” powinien zgęstnieć.

W garnuszku z grubszym dnem gotuję mleko (z odrobiną soli). Do gotującego się mleka dodaję 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Zmniejszam gaz i gotuję całość 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.

Ugotowane płatki (najlepiej jeszcze ciepłe) wykładamy do pucharków. Na wierzch układamy nasze nektarynki ze słodkim „sosem”. Całość posypujemy lekko połamanymi płatkami migdałowymi.

Podajemy od razu.

Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce 2Karmelizowane nektarynki na ryżowej chmurce

Smacznego

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz