Kakaowe babeczki z kandyzowaną wisienką

Kakaowe babeczki z kandyzowaną wisienką (1)

Dziś zapraszam Was na proste i pyszne kakaowe babeczki z kandyzowaną wisienką. Idealne do kubka gorącej herbaty, dla dzieci lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego 😉 Jeśli lubicie takie małe słodkie wypieki zachęcam Was do spróbowania 🙂 Miłego dnia moi drodzy 🙂

Kakaowe babeczki z kandyzowaną wisienką (2)

Szukając bakalii do świątecznych wypieków zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!

logo_eDana

 
Składniki: (na 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki*
  • 6 łyżek oleju
  • 12 wiśni suszonych kandyzowanych Amarena – do kupienia w  e-Dana
  • cukier puder do oprószenia babeczek

*temperatura pokojowa

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. W drugiej mokre – jajka, maślankę, olej. Następnie łączymy obie miski i mieszamy składniki (nie za długo, tylko do połączenia).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wkładamy po wiśni.

Formę wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika (na środkowy poziom, grzanie dół). Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem.

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*