Dziś zapraszam Was na proste i pyszne kakaowe babeczki z kandyzowaną wisienką. Idealne do kubka gorącej herbaty, dla dzieci lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego 😉 Jeśli lubicie takie małe słodkie wypieki zachęcam Was do spróbowania 🙂 Miłego dnia moi drodzy 🙂
Szukając bakalii do świątecznych wypieków zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao do wypieków
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki*
- 6 łyżek oleju
- 12 wiśni suszonych kandyzowanych Amarena – do kupienia w e-Dana
- cukier puder do oprószenia babeczek
*temperatura pokojowa
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. W drugiej mokre – jajka, maślankę, olej. Następnie łączymy obie miski i mieszamy składniki (nie za długo, tylko do połączenia).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wkładamy po wiśni.
Formę wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika (na środkowy poziom, grzanie dół). Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem.
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Świetne chętnie upiekę
smakowitości 🙂