Jak zrobić najlepsze gofry? Przepis na pysze gofry.

jak przygotować pyszne gofry + przepis na gofryLato kojarzy mi się przede wszystkim z dobrymi lodami i wspaniale chrupiącymi goframi, za którymi jako dziecko mogłam stać nawet w największej kolejce. I nie chodziło tu o dodatki. Bez względu na to czy było z owocami, bitą śmietaną, lodami, polane polewą czy od tak po prostu posypane cukrem pudrem gofry z „budki” były po prostu najlepsze. Charakteryzowały się przede wszystkim tym, że były cudownie chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. I odkąd dorosłam zawsze starałam się uzyskać właśnie taki efekt, by teraz moje dzieci, mąż czy znajomi nie musieli stać w długich kolejkach, ale po prostu zasiąść wraz ze mną przy stole i cieszyć się ze smaku domowych gofrów. Ale jak to zrobić?

Poniżej podzielę się z Wami moim niezawodnym przepisem i kilkoma radami:

Najważniejsze, aby:

  • Wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
  • Jeśli w przepisie macie wodę i mleko, to wody powinno być więcej. W przepisach z samym mlekiem doradzam zastąpić 2/3 jego ilości wodą
  • Białka ubijamy dokładnie ze szczyptą soli lub kilkoma kroplami soku z cytryny
  • I najważniejsze! Czas pieczenia jeśli posiadacie profesjonalne gofrownice postępujemy zgodnie z instrukcją nabytą wraz ze sprzętem. Jednak jeśli macie gofrownicę o mniejszej mocy, to należy ją bardzo dobrze nagrzać i piec gofry ciut dłużej. Pamiętajcie! nie otwieramy gofrownicy podczas pieczenia.

Przepis na pyszne gofry: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem.

Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli.

Mokre składniki przelewamy do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.

Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie bita śmietana i… gałka lodów. Latem takie są najlepsze, dlatego w mojej kuchennej szufladzie zawsze znajdzie miejsce dobra gałkownica

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz