Jak zrobić klasyczny domowy jogurt?

Jak zrobić klasyczny domowy jogurt (6)Jak zrobić klasyczny domowy jogurt (1)

Uwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast.  Czy wiedzieliście, że takie jogurty można w prosty i szybki sposób przygotować w domu? Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt…? Ja jestem bardzo zadowolona zarówno ze smaku, jak i konsystencji jogurtu, no i jego ilości 😉 Z 1 litra mleka wyszło mi naprawę sporo pysznego naturalnego jogurtu. A w podobny sposób można przygotować również kefir. A jaki jest sposób na przygotowanie domowego klasycznego naturalnego jogurtu?

Przepis na klasyczny jogurt:

  • 1-3 litry mleka pasteryzowanego 3,2% (ja użyła 1 litr)
  • 1 fiolka Zakwaski doJOGURTu VIVO
  • termometr do mierzenia temperatury*

*jeśli go nie macie przeczytajcie wskazówki, jak uzyskać pożądaną temperaturę mleka bez termometru

Przygotowanie:

Gotujemy 1-3 litry pasteryzowanego mleka 3,2% (ja wykorzystałam 1 litr). Dla bezpieczeństwa zrobiłam, to w garnku do mleka, ale można zrobić to w każdym garnku. Następnie studzimy mleko do temperatury 37-43 stopnie. Ja moją temperaturę mierzyłam termometrem kuchennym (ostudziłam mleko do 40 stopni). Jednak jeśli nie macie termometru kuchennego pożądaną temperaturę możecie uzyskać w następujący sposób: 1 litr mleka zagotuj, drugi schłodź w lodówce. Następnie zmieszaj mleko gorące z zimnym i odczekaj 3 minuty. Wówczas uzyskać pożądaną temperaturę.

Jak zrobić klasyczny domowy jogurt (3)Jak zrobić klasyczny domowy jogurt (4)

Następnie wyjmujemy z lodówki 1 fiolkę z Zakwaską. Ja użyłam Zakwaski doJOGURTu VIVO – najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Charakteryzujący się najwyższą świeżością i kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Taką Zakwaską możecie również ukwasić mleko roślinne.

Fiolkę z Zakwaską wypełniamy do połowy mlekiem o wspomnianej (wymaganej!) temperaturze. Wstrząsamy fiolką aż do rozpuszczenia się proszku, następnie wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem i dokładnie całość mieszamy.

Jak zrobić klasyczny domowy jogurt (5)

Mleko z kulturami bakterii możemy zostawić w garnku, przelać do słoika, termosu lub innego (! niealuminiowego) naczynia z pokrywką. Ja ugotowałam mleko w garnku do mleka, a następnie od razu przelałam je do garnka z pokrywką.

Naczynie z mlekiem szczelnie przykrywamy i dokładnie izolujemy (owinęłam je dużym ręcznikiem). Następnie odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów. Nie mieszamy. U mnie jogurt stał 9 godzin.

Gotowy jogurt zgodnie z zapewnieniami producenta Zakwasek ma piękną aksamitną konsystencję. Można go przechowywać do 7 dni w lodówce. Co ciekawe gotowym jogurtem (1/2 szklanki) można zaszczepić kolejną porcję mleka jeszcze 2-3 razy.

Polecam! Smacznie i domowo

Jak wspomniałam użyłam Zakwaski do klasycznego jogurtu. W ofercie znajdziecie o wiele większy wybór, np. Zakwaska Fit&Slim dla osób dbających o dobrą sylwetkę. Polecam Wam zapoznać się z całą ofertą. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie:

http://sklep.jogurt-domowy.pl/

lub

http://zakwaski.pl/

Jak zrobić klasyczny domowy jogurt (2)

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi