Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

kawaKawiarka inaczej określana makinetką, kafetierą lub czajnikiem moka, to jeden z najpowszechniejszych zaparzaczy do kawy na świecie. Gwarantuje przygotowanie naparu niezwykle zbliżonego smakiem i konsystencją do włoskiego espresso. Jeśli zależy Ci, aby Twoja kawa stale zachwycała swoim smakiem, to koniecznie musisz bliżej poznać kawiarkę.

Historia kawiarki

Zalążki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to prezes firmy zajmującej się obróbką metali Włoch Alfonso Bialetti postanowił podjąć pracę nad projektem zaparzacza do kawy. Pragnął stworzyć coś niewielkiego, co umożliwi przyrządzić espresso w każdym domu, bez potrzeby wydawania majątku w drogich kawiarniach.

Do zaprojektowania kawiarki Alfonso natchnęła domowa pralka, która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti postanowił, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przeprowadza wodę przez zmielone ziarna.

Pierwsza kawiarka powstała dość późno, bo dopiero w 1933 roku, a produkt był sprzedawany jedynie na miejskich targach, co znacząco utrudniało promocje na większą skalę. Spory przestój w produkcji nastąpił podczas II Wojny Światowej, a firma odżyła dopiero w 1946 roku. Renato Bialetti (syn Alfonso), który przejął stery w przedsiębiorstwie, opatentował kawiarkę oraz postawił na rozszerzenie działań marketingowych. Skuteczna promocja sprawiła, że kawiarka zyskała światową sławę.

Budowa kawiarki

Od powstania pierwszej kawiarki w jej wyglądzie do dziś zmieniło się niewiele. Kawiarka to przeważnie ośmiokątny, stożkowy dzbanek wykonany z aluminium lub stali. Składa się z trzech podstawowych części. Dolnego pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiorniczka na gotowy napar.

Bardzo ważnym punktem kawiarki jest zaworek znajdujący się w dolnym zbiorniku. Nie pełni on funkcji estetycznej, a jest pewnym zabezpieczeniem. Jeżeli z różnych względów woda nie przeciska się przez sitko, wówczas zaworek wypuszcza parę wodną, zmniejszając ciśnienie w pojemniku. Zabezpiecza to nas przed możliwym rozsadzeniem kawiarki.

Kawiarki są dostępne w różnych rozmiarach, natomiast ich wielkość szacuje się w liczbie filiżanek. Jedna filiżanka to około 30-35 ml naparu, czyli tyle, co espresso. Kupując kawiarkę, należy pamiętać o tym, aby jej rozmiar w zupełności spełniał Twoje wymagania. Każde sitko należy wypełniać kawą po same brzegi, co zapewnia perfekcyjną ekstrakcję i pozwala osiągnąć odpowiednią porcję naparu. Jeżeli przyrządzasz kawę wyłącznie dla siebie, to kawiarka na 10 filiżanek będzie zdecydowanie za duża.

Przed zakupem kawiarki musisz zwrócić uwagę na to, gdzie chcesz jej używać. Nie każda kawiarka jest dostosowana do stawiania na palniku gazowym. Istnieją również czajniczki przeznaczone jedynie do płyty indukcyjnej bądź elektryczne.

Parzenie kawy w kawiarce

Kawiarka zyskała niesamowitą popularność na całym świecie również z powodu niezwykle łatwej obsługi. Do uzyskania wspaniałego naparu wystarczy naprawdę niewiele, a z jego przyrządzeniem nie powinien mieć problemów nawet początkujący kawosz.

Zanim pierwszy raz użyjesz swojej kawiarki, musisz ją rozmontować i odpowiednio przepłukać każdą jej część. Ważne jest to, aby uczynić to bez żadnych środków chemicznych, należy użyć do tego jedynie czystą wodę. Kiedy kawiarka wyschnie, możesz przejść do procesu parzenia:

1. Nalej wodę do dolnego pojemnika tuż pod zawór bezpieczeństwa, czyli mały otwór, który chroni urządzenie przed nadmiernym skokiem ciśnienia.

2. Uzupełnij sitko drobno zmieloną kawą aż po same brzegi. Nie ubijaj jej jednak tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.

3. Złącz ze sobą wszystkie części i mocno przykręć górny zbiornik do podstawy. Skręcając kawiarkę, staraj się nie trzymać jej za rączkę.

4. Ustaw kawiarkę na palniku (o mniejszej średnicy niż podstawa kawiarki) lub na płycie indukcyjnej.

5. Poczekaj, aż kawa zaparzy się do górnego zbiornika.

Pomimo tego, że otrzymany napar jest często porównywany do espresso, to nie do końca nim jest. Pozwala on na nieco intensywne doznania i doskonale komponuje się z mlekiem. Najistotniejszymi zaletami kawiarki jest łatwa obsługa i niska cena w stosunku do wysokiej klasy przygotowanego naparu. Dzięki temu mały czajniczek posiada swoich zwolenników na całym świecie.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz