Jak zaoszczędzić i przedłużyć przydatność żywności do spożycia?

jedzenieJak zaoszczędzić i przedłużyć przydatność żywności do spożycia? Wiem, że to pytanie pada dość często w wielu domach. Niestety według Federacji Banków Żywności Polacy rocznie wyrzucają ogromne ilości żywności, głównie z powodu jej zepsucia. Wyrzucając jedzenie wyrzucamy również nasze ciężko zarobione pieniądze. Jak temu zapobiec?

Moją odpowiedzią jest pakowanie próżniowe. Odpowiedni sprzęt, który nie musi kosztować krocie, ułatwi nam oszczędności i wydłuży przydatność żywności do spożycia. Osobiście polecam Wam zgrzewarkę próżniową FFS001X FoodSaver. Niedrogi sprzęt, którego koszt zwróci się Wam po krótkim czasie. Dlaczego? Najprostszą odpowiedzią jest po prostu ta, że nie wyrzucacie jedzenia. Co oczywiście jest jednoznaczne z oszczędnościami.

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (6)Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (4)

A jakie są zalety pakowania próżniowego?

  • produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
  • jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
  • produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
  • pakowanie próżniowe pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać, a tym samym pozwala na oszczędności;
  • pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania itd.
  • nie wyrzucamy już jedzenia!

Co można pakować próżniowo i o ile przedłuża to trwałość poszczególnych produktów?

Artykuły spożywcze Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo
Chleb/bułki temp. pokojowa 2-3 dni 7-8 dni
Drób 2-3 dni 6-9 dni
Ser żółty 15-20 dni 40-60 dni
Surowe warzywa 5 dni 18-20 dni
Świeże owoce 3-7 dni 8-25 dni
Ugotowana zupa 2-3 dni 8-12 dni
Pieczone mięso 2-3 dni 8-12 dni
Artykuły spożywcze – zamrożone Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo
Pieczywo 6-9 miesięcy 24-26 miesięcy
Owoce 6-12 miesięcy 24-26 miesięcy
Warzywa 8-10 miesięcy 24-26 miesięcy
Ryby 6 miesięcy 24-26 miesięcy
Drób 6 miesięcy 24-26 miesięcy
Mięso mielone 4 miesiące 12 miesięcy
Mięso 6 miesięcy 24-26 miesięcy

Każdy produkt po zapakowaniu próżniowym należy podpisać.

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (3) Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (2)

Osobiście najczęściej pakuję warzywa. Bardzo często przygotowuje w domu najróżniejsze zupy, sosy warzywne do ryżu itd. Dzięki pakowaniu próżniowemu mam w prosty sposób wszystko odpowiednio poporcjowane, a „nadwyżki” jedzenia się nie marnują. Tak jak widoczny na zdjęciu miks różnych warzyw. Zapakowany próżniowo może „poczekać” dłużej, aż znajdę dla niego odpowiednie zastosowanie. Do tego co jest kolejną zaletą używania zgrzewarki próżniowej FFS001X FoodSaver  tak zapakowane produkty zajmują mniej miejsca w zamrażalniku.

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (5)

Gdzie można kupić takie urządzenie?

Na stronie FoodSaver, gdzie oprócz opisywanego modelu zgrzewarki próżniowej znajdziecie jeszcze inne oraz najróżniejsze akcesoria pasujące do urządzeń.

logo_foodsaver

http://www.food-saver.pl/

 

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (1)

 

*Wpis powstał we współpracy partnerskiej

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*