Jak wybrać kawę?

Jak wybrać kawę (2)

Do powszedniego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla innych ma być przyjemnością i bonusem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest ogromny wybór kaw, każdy chce pić tą najlepszą. Tymczasem musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Bez względu na markę i cenę. Co natomiast zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co właściwie lubisz, a ja postaram się Ci pomóc i nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.

Rodzaj kawy

Na finalny smak kawy w filiżance składa się mnóstwo elementów. Jednym z nich jest jej odmiana. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą wersję kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Natomiast robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów rozmieszczają skład, czyli gatunek ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica – 40% robusta. Kawy w pełni składające się z ziaren arabiki będą dobre dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone zwłaszcza dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze wrażenia smakowe i chcą się szybciej pobudzić.

Pochodzenie

Ogromny wpływ na smak kawy ma także miejsce jej pochodzenia. Zależy to przede wszystkim od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice wyznacza zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

  • Kawy pochodzące z krajów amerykańskich charakteryzują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te bardzo dobrze komponują się z mlekiem.
  • Ziarna afrykańskie cechuje wyraźnie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo wyraźnie czuć posmak cytrusów. Ich niezwykły smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.
  • Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje mocny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.

Stopień palenia

Bardzo ważnym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy nadają niezwykły styl surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również oddziałuje na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje lekko brązowy odcień, duża zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większy potencjał smakowy niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, w tym również obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i małą kwasowością. Procedurę ciemnego palenia wykorzystują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.

Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Beti Spaghetti says:

    ja kiedyś kupowałam w lidlu albo biedronce rozpuszczalne. Dopiero od 2 miesięcy zamawiam prawdziwą kawę do ekspresu z bogactwokaw. Pomimo tego, że to sklep internetowy to przesyłka dochodzi bardzo szybko. Teraz zdecydowanie dbam o jakość kawy, zwłaszcza że piję ją codziennie.

Dodaj komentarz

*