Jak przygotować dobrą pizze? Wskazówki i przepisy.

Jak przygotować dobrą pizze Wskazówki i przepisy.Wraz z mężem uwielbiamy pizze. No cóż… osobiście znam nie wiele osób, które by jej nie lubiły. Pyszne ciasto, ulubione dodatki i ten ser… ach ten ser 😉 Do tego sosy. U nas obowiązkowo czosnkowy i pomidorowy. Pizza jest idealnym rozwiązaniem na weekendowy obiad, spędzenie czasu z przyjaciółmi, na przyjęcie, dla kibiców itd. Ale jak przygotować w domu dobrą pizze? Poniżej znajdziecie kilka rad i przepisów.

Zacznijmy od podstaw…

Ciasto na pizzę składa się z 6 podstawowych składników:

  • mąki – polecam dedykowaną do pizze typ „00” lub drobno mieloną mąkę pszenną
  • drożdży – suszone lub świeże
  • soli – wpływa na smak ciasta, poprawia jego strukturę i ogranicza rozrost drożdży.
  • oliwy – dodaje ciastu wilgotności i chrupkości. Ciasto lepiej wyrośnie i nie wyschnie. Jeśli lubicie ciasto kruche dodajcie kilka łyżek oliwy, a jeśli grube i pulchne około 1-2 łyżek.
  • wody – ważne! żeby była ciepła, a nie gorąca
  • cukier

Dodatkowo do ciasta można dodać np. inne przyprawy.

Kilka słów o drożdżach:

Suche drożdże – nie wymagają sporządzenia zaczynu. Lepiej nadają się do pizzy cienkiej.

Świeże drożdże – używając ich najpierw przygotowujemy tzw. rozczyn / zaczyn (zawiesina drożdży z ciepłą wodą i cukrem). Świeże drożdże lepiej nadają się do pizzy grubej i puszystej.

Praca z ciastem:

  • ciasto należy wyrabiać do momentu, aż stanie się elastyczne i podatne na formowanie;
  • wyrastanie ciasta – w ciepłym pomieszczeniu, najlepiej przykryte ściereczką (lub jeśli posiadacie – w misce do ciast drożdżowych z pokrywką);
  • pizza powinna „leżakować” od 30 do 60 minut (czas w zależności od temperatury otoczenia, rodzaju użytych drożdży – suszone wymagają mniejszej ilości czasu na wyrastanie).

Piekarnik/piec:

  • niestety w domu większość z nas nie posiada odpowiedniego pieca do pizzy, np. takiego jak jest dedykowany do małej gastronomii. Taki piec do pizzy  umożliwia pieczenia ciasta w wysokich temperaturach, co wpływa na jego odpowiednią strukturą, chrupkość, wyrastanie;
  • dlatego w warunkach domowych zazwyczaj pizze powinno się piec w temperaturze 200-210 stopni (najlepiej grzanie góra-dół). Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany, pieczemy na środkowym poziomie.

Przepisy na pizze znajdziecie tutaj:

Przepis na domową pizze na grubym cieście

Domowa pizza - najlepsza pizza

oraz przepis na cebulową pizze na suchych drożdżach

Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) (1)

Smacznego

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz