Jak parzyć herbatę? 5 cennych wskazówek
Każdy wielbiciel herbaty wie, że żeby w pełni czerpać z niej przyjemność należy ją dobrze zaparzyć. Herbata powinna być aromatyczna, gorąca, powinna cieszyć nasze zmysły, a jej picie powinno być czystą przyjemnością. Aby to osiągnąć wystarczy stosować się do poniższych wskazówek.
Po pierwsze – temperatura wody
To jedna z najważniejszych rzeczy, o których należy pamiętać parząc herbatę. Rodzajów herbaty jest naprawdę wiele i nie każdy można zalać świeżo zagotowaną wodą. Zbyt wysoka temperatura może zniwelować smak i aromat, a nawet pozbawić herbatę właściwości zdrowotnych. Jeśli nie masz przyrządów do mierzenia temperatury wody wystarczy pamiętać, że woda tuż po zagotowaniu ma około 96*C i spada mniej więcej 5*C co 2 minuty.
Krótka ściągawka:
- zielona herbata 60-85*C
- czarna herbata 96*C
- ziołowa herbata 96-99*C
- czerwona herbata 96*C
Temperatury w jakich należy parzyć herbatę są podawane oczywiście też na pudełkach/opakowaniach.
Po drugie – czas parzenia
Pamiętajcie, aby stosować się zaleceń na opakowaniu.
Po trzecie – woda
Woda ma olbrzymi wpływ na smak herbaty. Jeśli naprawdę zależy ci na prawdziwym smaku i głębokim aromacie, nigdy nie stosuj wody prosto z kranu. Wodę warto wcześniej przefiltrować. Polecam do tego filtr AQUAPHORE dostępny obecnie w Biedronce (w zestawie zawierających dzbanek filtrujący AQUAPHORE, książeczkę „Najlepsze diety na cały rok” i herbatę TEEKANNE LOVE) I ostatnia wskazówka – do parzenia herbaty używaj zawsze świeżej wody (nie tej wcześniej zagotowanej).
Po czwarte – czy każdą herbatę można wielokrotnie zaparzać?
Zdecydowanie nie. Ale są rodzaje, które wręcz na tym zyskują, jak np. yerba mate 🙂
Po piąte – odpowiednie przechowywanie
Pamiętaj, aby zawsze przechowywać herbatę w szczelnych i czystych pojemnikach, tak aby nie miała możliwości zwilgotnieć i zwietrzeć. Unikaj też wysokich temperatur oraz bliskości innych produktów, które mogą wpłynąć na jej zapach.
I… stawiaj na sprawdzone marki. U mnie TEEKANNE <3 Smak, jakość, duży wybór 😀
Kocham tą herbatę 😀
O nie wiedziałam że można tak sprawdzić temperatirę i że woda jest taka ważna
😀
śliczne zdjęcia i cenne wskazówki
Dziękuję 😀
Miękka woda jest bardzo ważna! Ja osobiście bez filtra pod zlewem parzyłam jedynie kamienną herbatę… Polecam poprzeglądać różne strony internetowe z filtrami do wody 🙂 Zupełnie inny smak herbaty i kawy.