Jajka w sosie chrzanowym. Proste i pyszne śniadanie, idealne na wielkanocny stół. Jajka w sosie chrzanowym. Kilka składników, a jaki pyszny efekt. Lubicie tak podane jajka? My bardzo. Sos chrzanowy z tego przepisu sprawdzi się również jako dodatek do wędlin lub najróżniejszych przekąsek. Przygotowanie takiego śniadania zajmie Wam dosłownie kilka minut. Choć osobiście polecam przygotować ten sos wcześniej, a później schłodzić go w lodówce, aby smaki ładnie się przegryzły. Spróbujcie.
Składniki:
- jajka
- 2 łyżki chrzanu – użyłam chrzan nadwarciński Moryń
- 4 łyżki naturalnego jogurtu (nie powinien być zbyt rzadki)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- kiełki lub szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos chrzanowy: Do miseczki przekładamy chrzan, jogurt, majonez, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki na sos.
Rada: Sos najlepiej przygotować wcześniej, schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie się „przegryzły”. Ale można go też podawać zaraz po przygotowaniu.
Jajka (ilość wg potrzeb, sosu wychodzi spora miseczka) gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół.
Układamy na talerzyku lub półmisku. Podajemy z sosem chrzanowym. Ozdabiamy kiełkami lub drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego