Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami Zastanawiacie się, czym najlepiej nafaszerować jajka na przyjęcie? Ja polecam Wam wersję z pieczarkami. Ta propozycja sprawdzi się zarówno na przyjęciu, jak i np. na kolację. Jajka nadziewane farszem pieczarkowym są nie tylko proste w przygotowaniu, ale co najważniejsze pyszne. Jeśli tak jak ja lubicie faszerowane jajka, to polecam Wam spróbować właśnie tej wersji. Ja najczęściej podaję takie jajka w towarzystwie małych pomidorków. Połączenie idealne. Jeśli chcecie, aby jajka faszerowane pieczarkami nie tylko pysznie smakowały, ale też i wyglądały ładnie na stole możecie je nadziać za pomocą rękawa cukierniczego. Ja dziś wykorzystałam do nadziewania jajek zwykłej łyżeczki 😉 Spróbujcie, smacznego.

Składniki:

  • 4 jajka (u mnie klasy M)
  • 4 małe pieczarki
  • 1 łyżka majonezu – u mnie królewski Tarsmak
  • 3/4 łyżki suszonej cebuli w płatkach lub pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki + do ozdoby
  • sól i pieprz do smaku
  • niewielka ilość oleju do smażenia

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy na pół. Wyciągamy żółtka i przekładamy do miseczki.

Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonki i kroimy w kostkę. Smażymy chwilę na małej ilości oleju doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Używając suszonej cebuli w płatkach dodajemy ją pod koniec smażenia. Używając świeżej należy ją drobno posiekać i najpierw podsmażyć i dopiero później dodać pieczarki.

Pieczarki z cebulą przekładamy do miski z jajka, dodajemy majonez, posiekaną zieloną pietruszkę i całość mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Jajka napełniamy farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego.

Jajka układamy na talerzyku, u mnie w towarzystwie pomidorków i całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz