Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata)

Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata) (1)Dziś zapraszam Was na pyszny i puszysty jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata). Wspaniałe śniadanie na letnie dni. Możecie go podać z ulubionymi (dowolnymi) owocami lata i… zacząć przyjemnie i pysznie swój dzień 😀 Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy 🙂

Użyty w przepisie sok z jagód polecam Wam również na letnich lemoniad. Pysznie i zdrowo! Czy wiedzieliście, że owoce czarnej jagody zawierają witaminy A, C, B1 i B2, PP, karoten, mangan, magnez i wapń oraz żelazo, potas, miedź, siarkę, fosfor, chrom i cynk. To wspaniałe źródło błonnika, pektyny, kwasów organicznych, przeciwutleniaczy. 

Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata) (4)

Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata) (3)

Składniki:

  • 3 łyżki 100% soku z jagód Premium Rosa
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina oleju do smażenia
  • do podania: owoce lata (u mnie maliny, truskawki i czereśnie), odrobina cukru pudru

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sok. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, całość dokładnie mieszamy.

Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron (ja smażę pierwszą stronę na minimalnym ogniu pod przykryciem, aby omlet jak najbardziej wyrósł, a drugą krótko bez przykrycia na większym ogniu).

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Nasz jagodowy omlet śniadaniowy kroimy na 4 części, układamy jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z owocami lata.

Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata) (5)Jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata) (2)

Smacznego

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*