Jagodowy deser z mascarpone

Jagodowy deser z mascarpone Uwielbiam szybkie desery w pucharkach. A Wy? Dziś zapraszam Was na pyszny jagodowy deser z mascarpone. Minimalna ilość składników, chwila na wykonanie i… gotowe 🙂 Oczywiście deser ten nie należy do najlżejszych, ale czy czasem nie można zaszaleć? 😉 Miłego dnia moi drodzy.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 250 g sera mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 1 słoiczek jagód w syropie Moryń
  • 3-4 kruche ciasteczka

Przygotowanie:

Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i dolewamy śmietankę. Dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, znów mieszamy.

Odkładamy 3 pełne łyżki masy do innej miseczki. A do reszty dodajemy 3 łyżki syropu z jagód i 1 pełną łyżkę owoców, mieszamy składniki.

Na dno pucharków wykładamy pokruszone kruche ciasteczka, nakładamy naszą jagodową masę, a na wierzch układamy białą masę (te 3 łyżki, które odłożyliśmy wcześniej).

Nasz deser podajemy z dodatkową porcją jagód z syropu.

Deser warto schłodzić przed podaniem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Jelonkowa Anuluj pisanie odpowiedzi