Jaglane pucharki o smaku chałwy i owoców

Jaglane pucharki o smaku chałwy i owocówDziś zapraszam Was na deser, który cieszy smakiem, wyglądem i posiada w składzie cenną i zdrową kaszę jaglaną. Jaglane pucharki o smaku chałwy i owoców, to słodycz którą możemy zajadać się do woli. Spróbujcie. Doskonałe połączenie kaszy jaglanej, owocowego smoothie i pasty sezamowej tahini w jednym pysznym pucharku.

Jaglane pucharki o smaku chałwy i owoców.* przepis i pomysł własny; przepis zwyciężył w konkursie „Twój zdrowy lunchbox z Marwitem!”

Składniki: (na dwie duże porcje)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki dowolnego tłuszczu (można pominąć, aby deser był zdrowszy)
  • odrobina soli
  • 10 łyżek smoothy „OWOCUDO Greeny” od Marwit
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy 1/2 szklanki kaszy jaglane, zalewamy ją 3/4 szklanki wody i dodajemy 1/2 łyżeczki tłuszczu (można pominąć) i odrobinę soli. Gotujemy na małym ogniu (często mieszając) około 20 minut (zgodnie z czasem podanym przez producenta kaszy).

Połowę ugotowanej kaszy przekładamy do misy blendera. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki brzoskwinię oraz 10 łyżek smoothy „OWOCU

DO Greeny” od Marwit. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Tak przygotowaną warstwę owocową przekładamy na dno pucharków (lub słoiczków).

Drugą część ugotowanej kaszy również przekładamy do misy blendera. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę miodu (dla słodkości) oraz 3 łyżki pasty sezamowej tahini. Następnie wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chałwowy krem jaglany przekładamy do pucharków (na warstwę owocową).

Przed podaniem na wierzch deseru można dołożyć po 2-3 paski brzoskwini.

Smacznego

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*