Jabłkowy omlet z cynamonem i owocami

Jabłkowy omlet z cynamonem i owocami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze placki, placuszki i omlety (nie tylko na śniadanie 😉 ). Ostatnio upodobałam sobie w szczególności wersję jabłkowo-cynamonową. No cóż… lato się kończy i u mnie coraz więcej lekko jesiennych smaków na stale 😉 Dziś polecam Wam pyszny i jak zawsze prosty w przygotowaniu jabłkowy omlet z cynamonem i owocami. Dla mnie połączenie idealne. Omlet w smaku przypomina prostą szarlotkę 😉 A podany z pysznym duetem brzoskwini z marakują Naturalnie owocowe Stovit jest ucztą dla podniebienia. Niby prosto, a jak pysznie. Spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 2 jajka klasy M
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu (nie może być zbyt rzadki)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli himalajskiej w młynku Stovit
  • 2 pełne łyżki startego jabłka („mus” – jabłko trzemy na najmniejszych oczkach)
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru + do podania
  • odrobina oleju do smażenia
  • kilka łyżeczek brzoskwini z marakują Naturalnie owocowe Stovit 

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i wstępnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy mąkę, odrobinę soli, proszek do pieczenia, starte jabłko, cynamon i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Zmniejszamy płomień i smażymy pod przykryciem aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki. Omlet zsuwamy na talerz i przerzucamy na patelnię, aby dosmażyć drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę.

Zdejmujemy, kroimy na cztery części (lub zostawiamy w całości). Całość oprószamy cukrem pudrem i podajemy z kilkoma łyżeczkami brzoskwini z marakują.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi