Imprezowe ptysie nadziewane sałatką Dziś polecam Wam kolejny szybki przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Imprezowe ptysie nadziewane sałatką są nie tylko proste, ale też i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście możecie sami przygotować ciasto na ptysie, ale jeśli zależy wam na czasie i prostocie, to warto sięgnąć czasem po gotowe produkty. Ptysie nadziałam prostą warzywną sałatką. Sprawdzą się tu też inne sałatki lub pasta jajeczna. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak powinny wyglądać przepisy sylwestrowe 😉
Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb)
- 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć
- 6 średnich ziemniaków
- 5-6 jajek
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 duża pietruszka korzeń
- 2 większe ogórki kiszone
- 1 duży majonez lub dwa średnie
- 1 większe jabłko
- 1 puszka groszku
- pół puszki kukurydzy (można pominąć)
- 1 czubata łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo: posiekany szczypiorek lub zielona pietruszka do podania
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy groszek i kukurydzę (opcjonalnie). Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy.
Propozycja podania:
Odcinamy ostrożnie (najlepiej nożem z piłką) górę gotowych ptysiów. Nadziewamy je sałatką i zdobimy wierzch zieloną pietruszką lub posiekanym szczypiorkiem. Możemy zostawić je w ten sposób lub dodać mniejszą ilość sałatki (jak na zdjęciu) i przylepić górę odciętego ptysia.
Smacznego
Pyszny pomysł <3
Dziękuję 🙂