Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche)

Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) (1)Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) (4)Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) (3)

Dziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche). Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa 😉 Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany 😉 Dosłownie małe niebo na talerzu. Spróbujcie.

Do ciasta użyłam mąki pszennej typ 450 od Swoja Mąka. Sprawdziła się doskonale. I… tu mam dla Was małą niespodziankę

5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl

na hasło: #slodkieokruszki

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka
  • 3 łyżki cukru
  • lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • mała szczypta soli
  • 140 g schłodzonego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1-2 małe gruszki
  • 1 małe jabłko
  • duża szczypta cynamonu
  • niespełna 1/2 łyżki cukru trzcinowego

Propozycja podania: bita śmietana i odrobina cynamonu.

Ciasto piekłam w małej papierowej formie na tartę (średnica 16 cm 3,5 cm wysoka) od Alfatec

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i . Dodajemy posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie a la kruszonka. Następnie dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Do małej foremki – u mnie papierowa 16 cm średnica 3,5 cm wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy kawałek ciasta spłaszczyć np. w dłoniach) ugniatając palcami wylepiamy dno, a następnie boki foremki. Resztę ciasta wkładamy z powrotem do lodówki.

Gruszki i jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i innych niejadalnych części. Kroimy i układamy w środku wylepionej ciastem formy. Owoce posypujemy cynamonem, a następnie cukrem. Wstawiamy  do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na funkcji góra-dół.

Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na wierzch rwiemy w rękach resztę ciasta tworząc a la łaty.

Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) (6)

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut do ładnego zarumienienia ciasta.

Podajemy po przestudzeniu (u nas leciutko ciepłe) np. z bitą śmietaną i odrobiną cynamonu.

Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) (5)Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) (2)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi