Grillowane pieczarki – prosta przekąska

Grillowane pieczarki przekąska

Grillowane pieczarki – prosta przekąska Lubicie pieczarki? Ja uwielbiam. Dodaje je do sałatek, sosów lub łazanek. Polecam Wam je też jako samodzielną przekąskę – chrupiące pieczarki w panierce Dziś kolejna wersja takiej przekąski, ale tym razem z grilla. Grillowane pieczarki są bardzo proste do przygotowania. Najlepiej wybrać małe pieczarki, wówczas wystarczy je dobrze umyć i pozbawić ogonków. Potem wymieszać w mieszance przypraw i oleju lub oliwy i już można grillować. Takie grillowane pieczarki, to prosta i pyszna przekąska lub dodatek do innych dań. Spróbujcie 🙂

Składniki:

  • około 120 g małych pieczarek
  • 1 mała szpiczasta czerwona papryka

Wariant I:

  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku bez chemii
  • 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wariant II:

  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu z chilli z imbirem i czosnkiem (dostępny w ofercie MrMing)
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z pieczarek usuwamy ogonki, dokładnie je myjemy i przekładamy do miski. Do miski dodajemy też pokrojoną czerwoną paprykę.

W miseczce mieszamy składniki z wariantu I lub II. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do naszych pieczarek. Dokładnie mieszamy składniki.

Tak przygotowane pieczarki z papryką grillujemy na patelni grillowej lub układamy na specjalnej jednorazowej tacce  i wkładamy na grill. W trakcie grillowania pieczarki należy 1-2 razu obrócić.

Podajemy od razu jako dodatek do innych dań lub przekąskę.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz