Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym. Wolne dni staramy się spędzać całą rodziną na świeżym powietrzu. A że sezon grillowy w pełni, często spędzamy je na działce. Kiełbasa, szaszłyki i… pyszna grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym. Idealnie 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej bagietki, to polecam. Prosto i smacznie. Można wykorzystać zarówno domowe, jak i kupne pieczywo. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 bagietka (domowa lub kupna)
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- większa szczypta suszonej pietruszki
Dodatkowo:
- folia aluminiowa z tłoczeniem Stella
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy miękkie masło z większą szczyptą suszonej pietruszki i startymi ząbkami czosnku (czosnek można też przecisnąć przez praskę).
Bagietkę kroimy na grubsze kromki (moja była dość długa więc nie użyłam całej). Każdą kromkę smarujemy z obu stron masełkiem czosnkowym (poza początkiem i końcówką, te części smarujemy tylko z jednej strony), układamy na folii aluminiowej składając ze sobą. Zawijamy całość w folię.
Tak przygotowaną bagietkę wkładamy na grilla. Grillujemy po kilkanaście minut z obu stron. Kromeczki powinny ładnie nasiąknąć masełkiem czosnkowym, być miękkie w środku i lekko chrupkie z zewnątrz.
Smacznego
Bardzo apetyczna bagietka 🙂
Dziękuję 🙂
Bagietka wygląda bardzo apetycznie. Aż nabrałam ochoty na dobrą bagietkę z masłem czosnkowym. Chętnie skorzystam z przepisu.
Polecam 🙂
Bardzo lubię bagietki czosnkowe 🙂
😀
robię podobną,tylko zamiast bagietki przeważnie używam bułki wrocławskiej
🙂
Zrobiłam wyszła super 😀
🙂