Gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach)

Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (1)

Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (6)

Lato w pełni. Dlatego dziś zamiast wersji pieczonej zapraszam Was na pyszny gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach). Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto. Musicie jedynie włożyć w niego ciut siły – należy energicznie mieszać składniki 🙂 A po schłodzeniu w lodówce można się już delektować pysznym, kremowym sernikiem. Spróbujcie.

Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (3)Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (4)Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (7)

 

Składniki: (forma 24×24 cm)

  • 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy
  • duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste
  • 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru
  • 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru
  • 150 ml mleka*
  • ciut powyżej 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka (u mnie wiejskie)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • polewa czekoladowa
  • chipsy kokosowe

*maksymalnie 200 ml

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy sernik) – wówczas można dodać dodatkową warstwę herbatników po środku) wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz. Układamy warstwę herbatników.

W dużym garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią, mieszamy.

Następnie wbijamy jajka i stopniowo dodajemy ser, cały czas energicznie mieszając ręczną trzepaczką. Masa powinna być gładka i jednolita.

Ja gotuję na średnim ogniu, uważajcie by nie przypalić masy.

Kolejno do gorącej masy dodajemy wymieszane w mleku budynie, energicznie mieszamy. Gotujemy całość (ciągle mieszając!) aż do zgęstnienia masy (będzie gęstnieć jak budyń).

Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką).

Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (8)

Następnie układamy warstwę herbatników na wierzch. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy czekoladową polewą (ja robię „esy-floresy”) i posypujemy chipsami koksowymi. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia. Wyciągamy i kroimy ostrym nożem.

Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (5)Gotowany waniliowo - śmietankowy sernik (na herbatnikach) (2)

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi