Gorąca czekolada z piankami i kilka słów o…

Gorąca czekolada z piankami Idealna na zimowe dni. Rozgrzewa, poprawia humor… Osobiście po prostu ją uwielbiam. Najczęściej przygotowuję ją zaraz po powrocie z zimowych spacerów z dziećmi. Kubek emaliowany gorącej czekolady towarzyszy mi również w takie dni, w które mam ochotę po prostu wtulić się w ukochany koc, włączyć cicho muzykę i napić się czegoś dobrego… czegoś tak mocno czekoladowego… Czy Wy też tak macie? 😉

„Wszystko, czego mi potrzeba to miłość. Ale odrobina czekolady tu i tam nie zaszkodzi.”

~ Lucy Van Pelt w „Peanuts”, Charles M. Schulz

Jak byłam dzieckiem moja babcia często przygotowywała mi gorącą czekoladę lub domowe kakao z przyprawami. Pamiętam jak siedziałam w jej kuchni, gdzie całe pomieszczenie ogrzewał stary piec, a babcia niosła dwa kubki emaliowane. Od razu wiedziałam co się w nich kryje 😉

Najczęściej taką czekoladę czy kakao piłam w emaliowanym kubku. Uwielbiam garnki z emalii. Ostatnio nabyłam zestaw takich garnków na ZasmakujRadości.pl

Garnki jak za dawnych lat. Rustykalne wzornictwo, dobre wykonanie. Garnki pokryte są szklistą powłoką, nie zawierają żadnych szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z żywnością. Trwałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych, nadaje się do mycia w zmywarce. Nabyłam 3 garnki:

Dokupić muszę jedynie jeszcze rondelek 😉 W garnkach gotuję różne potrawy, a kubek najczęściej wykorzystuję do podawania w nim gorącej czekolady, kakao lub kawy z pianką. Polecam.

Poza najróżniejszymi garnkami na stronie znajdziecie również ciekawe ozdoby. Ja nie mogłam się wprost oprzeć dekoracyjnemu lampionowi Florina Będzie idealną ozdobą na świąteczny stół 🙂

Składniki: (u mnie dziś z podwójnej porcji)

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
  • 1 laska wanilii
  • mini pianki marshmallow
  • opcjonalnie szczypta chilli lub przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy ze śmietanką (można użyć samego mleka, jednak dodając śmietankę gorąca czekolada ma lepszy smak i konsystencję).

Do gorącego mleka ze śmietanką dodajemy posiekaną czekoladę, ziarenka z laski wanilii i opcjonalnie ulubione przyprawy (u mnie najczęściej szczypta przyprawy do piernika lub szczypta chilli, jeśli chcę aby czekolada była jeszcze bardziej rozgrzewająca). Mieszamy całość ręczną trzepaczką do rozpuszczenia czekolady.

Przed podaniem na wierzch dodaję mini pianki marshmallow (dodają czekoladzie słodyczy).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Natka Anuluj pisanie odpowiedzi