Gorąca czekolada w proszku – domowa wersja Lubicie gorącą czekoladę? Ja uwielbiam! Jest idealna na zimowe dni 🙂 Oczywiście można ją przygotować podgrzewając mleko ze śmietanką i czekoladą (patrz ten przepis). Dziś jednak chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową gorącą czekoladę w proszku. Chyba każdy z nas zna wersję sklepową. Taki proszek, który pozwoli nam na ekspresowe przygotowanie gorącej czekolady możemy przygotować również sami w domu. Jak? O tym w dzisiejszym przepisie. Jest, to naprawdę proste. Zresztą spójrzcie sami 🙂
Gorąca czekolada w proszku – domowa wersja
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka w proszku (pełnotłustego)
- pół szklanki naturalnego kakao
- pół szklanki cukru trzcinowego – polecam muscovado
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do misy blendera z nożami. Wsypujemy mleko w proszku, cukier, naturalne kakao i dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Miksujemy („blendujemy”) tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję (nie powinno być grudek czekolady, jeśli macie za słaby blender czekoladę można wcześniej zetrzeć na tarce).
Tak przygotowaną domową gorącą czekoladę w proszku przechowujemy np. w słoiczku lub pojemniku z przykrywką.
Jak przygotować gorącą czekoladę? Wystarczy zalać nasz proszek (np. 3-4 łyżeczki na filiżankę) gorącą przegotowaną wodą, dokładnie rozmieszać i gotowe. U mnie dziś wersja z piankami.
Smacznego
W sam raz na chłodne wieczory 🙂 Z chęcią się dzisiaj napiję!
🙂
Fajna opcja godna uwagi pyszna taka jest.
Polecam 🙂