Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania)

Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania). Moja rodzina uwielbia takie obiady. Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. U nas lubi się je o wiele bardziej od tradycyjnej wersji gołąbków. Kilka prostych składników i możecie przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam. Spróbujcie.

Inspiracje znalazłam na stronie Ewa gotuje

Składniki:

  • 0,460 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 100 g białego ryżu
  • 1 mała młoda kapusta /patrz uwagi w przygotowaniu
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

Cebulę siekam i podsmażam na oleju.

Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej smakują).

Uwaga! Kapusta kapuście nie równa. Radzę najpierw dodać do farszu pół startej główki młodej małej (!) kapusty, a potem w razie potrzeby dodać więcej. Z masy powinno się móc lepić kotlety, które nie rozpadają się w rękach. Patrz jak wygląda masa (zdjęcia poniżej).

Do kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Gdyby masa była zbyt lepka można dodać ciut więcej bułki tartej.

Z masy formuję kotlety  (dobrze ściskam w rękach). Najlepiej  formować mniejsze kotlety.

Podsmażam kotlety delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się, gdy będę je gotować w sosie).

Podsmażone przekładam do sosu, duszę pod przykryciem na małym (!) ogniu około 40 minut.

Sos do gołąbków:

Dziś zrobiłam gołąbki w sosie pomidorowo-bazyliowym. Miałam resztkę prostego sosu pomidorowego, który najpierw rozcieńczyłam i dobrze doprawiałam pieprzem, solą, słodką czerwoną papryką i suszoną bazylią. Dusiłam w sosie gołąbki przez około 40 minut. Pod koniec zagęściłam sos mąką ziemniaczaną i doprawiłam jeszcze do smaku. Była, to czysta improwizacja, która udała się w 100% (niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników):

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić)
  • sól, pieprz, słodka lub ostra czerwona papryka do smaku

Jak przygotować sos z podanych składników? Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu. Całość dusimy przez około 40 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku (w zależności od upodobań słodką lub ostrą czerwoną papryką). 

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Dosia says:

    Najlepsze gołąbki jakie robiłam. Nie cierpię gotować kapusty i zawijać farszu, a tu wszystko do michy i gotowe. Dałam tylko mniej kapusty bo miałam dużą głókę

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi