Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja.

Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (1)Ostatnio do mojej biblioteczki trafiła kolejna ciekawa książka kulinarna „Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji”. Autora, Teo Vafidis, większość zapewne kojarzy z telewizji. Często gości w takich programach, jak „Kawa czy herbata”, „Pytanie na śniadanie”. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo-kulinarnych „NIEnaŻARTY”, „Teo-ria smaku Teo Vafidisa” oraz „Filozofia smaku Teo Vafidisa”, które są realizowane w różnych zakątkach świata. Dlatego z wielkim zaciekawieniem wzięłam do ręki książkę jego autorstwa. Spodziewałam się nie tylko ciekawych i smacznych przepisów, ale również ciekawych historii o Grecji. I muszę przyznać, że się nie rozczarowałam 🙂

Teo Vafidis w swojej książce dzieli się z nami swoimi ulubionymi przepisami kuchni greckiej, które każdy z nas może w prosty sposób przygotować w domu. Opowiada także o smakach dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych, tradycji i regionalnych produktach.

Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwsze z nich opowiadają o Grecji, ulubionych miejscach autora, smakach, które kocha i produktach bez których nie można wyobrazić sobie greckiej kuchni:

  • ROZDZIAŁ 1. SERES. TU SIĘ WSZYSTKO ZACZĘŁO.
  • ROZDZIAŁ 2. MOJE GRECKIE WAKACJE
  • ROZDZIAŁ 3. SEKRETY KUCHNI STAROŻYTNYCH GREKÓW
  • ROZDZIAŁ 4. DIETA PACHNĄCA SŁOŃCEM
  • ROZDZIAŁ 5. SMAKI GRECJI

Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (2) Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (3) Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (4)

Kolejny rozdział jest zbiorem pysznych przepisów wśród których znajdziemy zarówno dania wytrawne, jak i desery. Niektóre składniki dań są bardziej wyszukane (jak ośmiornica), inne proste (każdy znajdzie je w swojej kuchni).

Na końcu książki „Filozofia smaku” autor umieścił praktyczny słowniczek polsko-grecki. Znajdują się tam specjalnie wybrane, podstawowe i najważniejsze zwroty, które warto zapamiętać przed podróżą do Grecji. Podróżą, do której nikt nie przygotuje i nie przekona nas tak, jak Teo Vafidis.

Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (5)Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (6)Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (7)Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (10) Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (9) Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji. Recenzja (8)

 

„Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji”
Autor: Teo Vafidis
Objętość: 248 stron
Okładka: Twarda
Wydawca: Edipresse Książki

edipresse polska logo

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*