Faworki na jogurcie – prosty przepis

Przepis na pyszne faworki na jogurcieFaworki na jogurcie – prosty przepis.  Dziś mam dla Was przepis na pyszne faworki (chrust) na jogurcie. Chrupkie, złote, idealnie kruche faworki, które udają się zawsze. Możecie je przygotować na Tłusty Czwartek, na spotkanie ze znajomymi (chrusty cieszą się zawsze dużą popularnością) lub od tak, gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego i pysznego. Spróbujcie popularnych faworków w jogurtowej odsłonie.

(ten przepis w Waszym wykonaniu możecie zobaczyć w zakładce „Czytelnicy pieką / gotują”)

Składniki:
  • 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 1/2 mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżka białego wina (lub innego alkoholu)
  • 3 łyżeczki cukru kryształ
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć w misce najpierw drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej).

Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek.

Kroimy długie paski, które potem dzielimy na mniejsze. Robimy w każdym prostokącie nacięcie i przeciągamy przez nie jeden z końców ciasta formując kształt faworka.

Wrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Wyciągamy, odsączamy nadmiar tłuszczu. Układamy na paterze, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starej wersji bloga:

    raf_all
    2015/02/11 14:10:42
    Lubię faworki

    barbaramarias
    2015/02/11 19:46:02
    Pięknie wyglądają Jutro usmażę

    mmzd
    2015/02/12 00:10:26
    Ach, znowu jakieś pyszności u Ciebie ! aż ślinka leci ( a mnie od samego patrzenia kilogramów przybywa 😉 )
    Miło mi że do mnie zaglądasz
    serdecznie pozdrawiam
    eM

    matleen
    2015/02/12 10:55:53
    Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny

Dodaj komentarz

*