Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartąJeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – fasolka szparagowa z bułką tartą. Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina wprost za nią przepadamy. Idealnie pasuje do tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka lub mielonych. Polecam ją również w towarzystwie domowego gyrosa. Pyszny dodatek, choć lubię ją również zjeść od tak 😉

Przepis dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”.

Składniki:

  • około 80 g fasoli szparagowej
  • 3/4 łyżki soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • około 1/2 szklanki bułki tartej

Ilości podane w przepisie są orientacyjne.

Przygotowanie:

Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości (około 20 minut, czas zależy od ilości i rodzaju fasolki).

Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (margarynę lub masło). Następnie wsypujemy powoli bułkę tartą, mieszamy całość drewnianą łyżką, podsmażamy chwilę.

Odcedzoną fasolkę mieszamy z bułką. Podajemy jako dodatek do głównego dania lub samodzielnie.

Tak samo przygotowujemy zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi