Ekspresowy deser ryżowy

Ekspresowy deser ryżowy. Są takie chwile, gdy sięgam po proste, szybkie rozwiązania. Dziś przygotowałam pyszny, ekspresowy deser ryżowy. Jeśli tak jak ja uwielbiacie ryż i słodkie desery gotowe dosłownie w kilka chwil, to polecam Wam spróbować mojej propozycji. Jest to też idealne rozwiązanie, gdy zostanie Wam porcja ryżu z obiadu. Ja uwielbia ryż w praktycznie każdej postaci. Polecam Wam np. pyszne kotlety ryżowe z zieloną pietruszką lub smażony ryż z jabłkiem i żurawiną. A wszystko na bazie doskonałego ryżu Karoon. Jakość i smak godny polecenia.

Składniki:

  • ugotowany ryż basmati (polecam Karoon) – u mnie 5 czubatych łyżek
  • mleko zagęszczone niesłodzone
  • ziarenka z wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • syrop z agawy lub płynny miód
  • gęsty sos czekoladowy
  • opcjonalnie świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Wcześniej ugotowany ryż przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ziarenka wanilii, dolewamy niewielką ilość mleka (u mnie 2-3 łyżki) i syrop z agawy do smaku. Krótko miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak deseru. Nie miksujemy zbyt długo.

Deser ryżowy podajemy z gęstym sosem czekoladowym.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz