Ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance)

Ekspresowe mini ciasto piernikoweDziś zapraszam Was na ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance). Jest, to idealna propozycja dla zabieganych, studentów czy po prostu dla każdego kto ma ochotę na kawałek ciasta, a nie chce piec całej blaszki, albo cukiernia jest daleko 😉 Kilka składników, chwila mieszania, 3 minuty oczekiwania i… można jeść pyszne ciasto o wspaniałym piernikowym aromacie. Ja swoje podałam z ulubioną konfiturą z wiśni. Doskonały duet 🙂 Oczywiście taki rodzaj przygotowania ciasta ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale… najważniejszy jest smak i własny gust. Mi i moim znajomym, takie ekspresowe mini ciasto piernikowe bardzo smakuje. Doskonała alternatywa na zabiegane lub po prostu leniwe 😉 dni. Spróbujcie.

Ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance) (1)

Składniki: (na 2 porcje)

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka konfitury z wiśni Stovit + do podania
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej*
  • 1 mniejsze jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*bez mąki w składzie

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czubatą łyżeczkę przyprawy korzennej, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę konfitury z wiśni, krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch małych filiżanek (około 3/4 wysokości, ciasto bardzo rośnie). Filiżanki wkładamy pojedynczo do mikrofalówki na 21/2-3 minuty (u mnie 3 minuty, moc 800W). Ciasto nie może za długo przebywać w mikrofalówce, bo będzie za suche, należy je obserwować.

Podajemy obsypane delikatnie cukrem pudrem. Warto nasze mini ciasta piernikowe podać w towarzystwie dodatkowej porcji konfitury z wiśni (niech każdy sam sobie jej dodaje 😉 ).

Ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance) (3)Ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance) (4)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi