Ekspresowe ciasto kakaowe z dżemem

Ekspresowe ciasto kakaowe z dżemem Szukacie szybkiego przepisu na ciasto? Polecam Wam ekspresowe ciasto kakaowe z dżemem. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką 🙂 Ciasto jest naprawdę pyszne i mięciutkie. My je uwielbiamy. To mój ekspresowy sposób na pyszny wypiek w kilka chwil. Spróbujcie, polecam 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju / ja użyłam rozpuszczony kokosowy, ale może też być rzepakowy
  • 1 pełna łyżka naturalnego kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki dżemu /u mnie malinowy

Do dekoracji:

  • polewa – u mnie z białej czekolady Helio
  • czekoladowe chrupki dekoracyjne

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę do pieczenia (u mnie keksówka 250x110x75) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub mąką.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę i kakao. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko do połączenia składników.

Masę wylewamy do keksówki.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z blaszki i dowolnie zdobimy – u mnie polewa i chrupiące kuleczki dekoracyjne.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz

*