Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą

Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą (1)Sezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na tradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego. Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą. Dżem nie jest za słodki, w smaku wyraźnie czuć cytrynowy akcent. Idealny na lato 🙂 Osobiście polecam go jako dodatek do śniadaniowych owsianek, ryżowych puddingów, domowego pieczywa, a nawet ciast i babeczek. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić tradycyjną wersję dżemu o ciekawe dodatki.

Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą (2)Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą (3)

Składniki: (na 1 słoiczek)

  • 480 g truskawek (można dać ciut więcej)
  • 2 łyżki cukru (można dać więcej, ale wolałam mniej słodką wersję)
  • 2 łyżki żelu do dżemów niskosłodzonych 3:1 Emix
  • niespełna 1/2 płaskiej łyżki drobnej krojonej skórki cytrynowej (kupnej)
  • 1 gałązka świeżej mięty

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy pokrojone na pół (lub ćwiartki przy większych owocach) truskawki, dodajemy drobniutko posiekane listki świeżej mięty i niespełna połowę płaskiej łyżki drobno krojonej skórki cytrynowej. Zaczynamy gotować nasze truskawki, mieszając je. W miseczce mieszamy cukier z żelem do dżemów. Dodajemy do gotujących się owoców. Zagotowujemy ciągle mieszając około 4 minuty. Po zdjęciu z ognia mieszamy aż do zaniku powstałej piany. Tak powstały gorący dżem przekładamy do słoiczka i szczelnie go zakręcamy.

Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą (4)

Smacznego

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*