Duża pizza – sprawdzony przepis

Duża pizza – sprawdzony przepis

Lubicie domową pizze? To idealne rozwiązanie na wiele okazji. U nas taka pizza pojawia się najczęściej w dni wolne lub na Sylwestra. Czasem przygotowujemy ją też na obiad lub po prostu, gdy najdzie nas taka ochota 😉

Z podanych składników można przygotować jedną dużą pizze lub opcjonalnie dwie mniejsze pizze. Wystarczy mąka, oliwa lub olej, drożdże, woda i podstawowe przyprawy. Do tego miska – polecam taką 5 L z pokrywką, można ją nabyć w Betterware. Świetna nie tylko do ciast drożdżowych 😉 Do tego ulubione dodatki, chwila cierpliwości i do piekarnika 😉 Prosto i pysznie. Bo przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne 🙂

Domowa pizza na świeżych drożdżach

W każdej pizzy najważniejsze jest ciasto, a z tym się świetnie pracuje. Ciasto na pizze na świeżych drożdżach doskonale wyrasta. Można na nie położyć dowolne dodatki, bo po upieczeniu pizze można spokojnie trzymać w ręku (nie jest za cienka). Ostatnio robiliśmy tą pizze z sosem bolognese. Dziś postawiliśmy na chrupiący boczek, słodką kukurydzę, plasterki drobiowej wędliny i oczywiście cebule do smaku. Wyszło przepysznie. W przygotowaniach pomagał mąż i dzieci. Spróbujcie i Wy, polecam.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce
  • kawałek cebuli
  • 3-4 plasterki drobiowej szynki
  • kilka plasterków boczku
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy

Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać.

Przygotowanie:

Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę lub olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką (delikatnie). Tworzymy kulę i odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci 😉

 

Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy dodatki. U mnie lekko podsmażone plasterki boczku, podsmażone krążki cebuli, 3 łyżki kukurydzy i pokrojone plasterki drobiowej wędliny. Posypujemy całość resztą sera (niewielka ilość) i wkładamy pizze do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Pizze należy obserwować, czas pieczenia zależy od piekarnika i dodatków. Jeśli ustawimy termoobieg pizza upiecze się szybciej.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz