Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi lub obiad. U mnie dziś przygotowany specjalnie na przyjazd moich przyjaciół. Z pośpiechu troszkę mniej kształtny niż zazwyczaj, ale… równie pyszny 🙂
W środku znajdziecie połączenie dwóch serów, kukurydzę, przyprawy i pyszną polędwicę drobiową od Henryk Kania. Przyznam Wam szczerze, że moje dzieci ją uwielbiają, więc miałam dwóch małych pomocników przy przygotowaniu tego dania 😉 Tylko składniki zamiast do ciasta lądowały w buźkach 😉 Nie mniej udało się przygotować pyszny drożdżowy wieniec, który i Wam polecam. Spróbujcie 🙂
Składniki:
Na ciasta:
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta *
- 50 ml oleju rzepakowego
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszone bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny świeżo mielony pieprz
*u mnie dziś mąka typ 00 do pizzy (dodałam jej ciut więcej)
Dodatki:
- 1 opakowanie polędwicy drobiowej od Henryk Kania
- 3 łyżki kukurydzy
- około 100 g startego żółtego sera
- 150 g kremowego serka kanapkowego
- kolorowy pieprz w młynku
- 1 jajko
Przygotowanie:
Do kubka wkruszamy świeże drożdże. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy płaską łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość szybko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć (na około 5-10 minut, u mnie dziś gorąco więc te 5 minut starczyło).
Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą), dolewamy ciepłą wodę, rozczyn z drożdży, olej i przyprawy (pieprzem, tak około 3 potrząśnięcia pieprzniczki, taka mniej więcej szczypta). Ręką wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby w tracie wyrabiania posypujemy rękę mąką i dalej wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto należy przykryć (można użyć ściereczki, ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych z pokrywką). Czas wyrastania zależy od temperatury, około 1 godzina.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub matę i wałkujemy na a la prostokąt (około 30×45 cm).
Następnie na cieście rozsmarowujemy nasz serek kanapkowy, kolejno nakładamy pokrojoną w półplasterki polędwicę drobiową, posypujemy całość kukurydzą i startym żółtym serem. Na koniec doprawiamy całość świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Zwijamy ostrożnie w rulon, zawijamy końce, tworzymy wieniec.
Szykujemy formę (u mnie dziś kwadratowa, ale najlepiej sprawdza się tortownica 26 cm). Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Wkładamy ciasto. Lekko je nacinamy od góry i całość dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
Nasz drożdżowy wieniec pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 30-35 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy środek i boki ciasta czy są ładnie zarumienione). Ja na początku piekę przez pierwsze 15-20 minut na ustawieniach grzanie góra-dół, a następnie włączam termoobieg.
Podajemy po przestudzeniu, krojąc wieniec ostrym nożem na kawałki.
Smacznego
Ojejku jak, to pysznie wygląda
🙂 Dziękuję i polecam spróbować 😀
Pani Magdo jak ja lubię pani przepisy Zapisuję go koniecznego!!!!!! wyprobowania
Miło mi 😀 Polecam 😀
Rewelacyjna propozycja ?
Dziękuję 😀
Pysznie wygląda!
Dziękuję 😀
Wygląda cudownie!
Dziękuję 😀
Pięknie wygląda 😀
Dziękuję i polecam 😀