Drożdżowy rogal z białym serem i miętą. To pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Idealne na każdą okazję. Pomysł na, to ciasto powstał pewnego dnia dosłownie w przypływie chwili. A rezultat… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie i Wy. Idealny od tak, do filiżanki kawy lub herbaty, na piknik, na spotkania rodzinne. Polecam. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. I co najważniejsze rogal jest wyjątkowo pyszny 😀
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 10-12 listków świeżej mięty
- 3/4 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżki roztopionego masła
Farsz:
- 250 g półtłustego białego sera
- 8 łyżeczek cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Ciasto:
Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Następnie odstawiamy mleko z miętą do przestygnięcia.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko i cukier. Następnie dodajemy nasze miętowe mleko z drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki.
Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie:
Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy.
Etap końcowy:
Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej).
… widać kawałki świeżej mięty
Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
A później już tylko się delektujemy jego smakiem…
Smacznego
Komentarze z poprzedniej wersji bloga:
barbaramarias
2015/05/04 00:55:17
Coś cudownego muszę upiec wspaniała drożdżówka
Gość: Megly, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/04 06:25:58
Migdały i mięta- idealne dopasowanie smakowe. Jestem ogromną fanką cista drożdżowego pod każdą chyba postacią 🙂 Z wielką chęcią zasmakowałabym tego rogala, w nieznanej mi dotąd odsłonie 😉
matleen
2015/05/04 08:28:29
Dziękuję Megly. Cieszę się i zapraszam do spróbowania.
P.s. Miód i mięta 🙂 Pozdrawiam serdecznie
matleen
2015/05/04 08:31:35
… choć z migdałami muszę kiedyś również spróbować, bo mogłoby wspaniale smakować.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
danusia0909
2015/05/04 16:08:07
Wspaniałe połącznie smaków, a dodatek mięty – niczym wisienka na torcie. Uwielbiam ciasta drożdżowe, a ta propozycja jest wybitnie kusząca. 🙂
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2015/05/04 18:45:22
Piękny rogal i bardzo aromatyczny. Pycha 🙂
aż czuję tem zapach 🙂 uwielbiam takie domowe ciasta 🙂
Są pyszne 🙂
Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam