Drożdżowy rogal z białym serem i miętą. Pyszne ciasto drożdżowe.

Drożdżowy rogal z białym serem i miętą. Pyszne ciasto drożdżowe.Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą.

Drożdżowy rogal z białym serem i miętą. To pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Idealne na każdą okazję. Pomysł na, to ciasto powstał pewnego dnia dosłownie w przypływie chwili. A rezultat… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie i Wy. Idealny od tak, do filiżanki kawy lub herbaty, na piknik, na spotkania rodzinne. Polecam. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. I co najważniejsze rogal jest wyjątkowo pyszny 😀

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 10-12 listków świeżej mięty
  • 3/4 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki roztopionego masła

Farsz:

  • 250 g półtłustego białego sera
  • 8 łyżeczek cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Ciasto:

Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Następnie odstawiamy mleko z miętą do przestygnięcia. 

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko i cukier. Następnie dodajemy nasze miętowe mleko z drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki.

Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie:

Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy.

Etap końcowy:

Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej).

Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - przygotowanie

… widać kawałki świeżej mięty

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

A później już tylko się delektujemy jego smakiem…

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze z poprzedniej wersji bloga:

    barbaramarias
    2015/05/04 00:55:17
    Coś cudownego muszę upiec wspaniała drożdżówka

    Gość: Megly, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/05/04 06:25:58
    Migdały i mięta- idealne dopasowanie smakowe. Jestem ogromną fanką cista drożdżowego pod każdą chyba postacią 🙂 Z wielką chęcią zasmakowałabym tego rogala, w nieznanej mi dotąd odsłonie 😉

    matleen
    2015/05/04 08:28:29
    Dziękuję Megly. Cieszę się i zapraszam do spróbowania.
    P.s. Miód i mięta 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    matleen
    2015/05/04 08:31:35
    … choć z migdałami muszę kiedyś również spróbować, bo mogłoby wspaniale smakować.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie

    danusia0909
    2015/05/04 16:08:07
    Wspaniałe połącznie smaków, a dodatek mięty – niczym wisienka na torcie. Uwielbiam ciasta drożdżowe, a ta propozycja jest wybitnie kusząca. 🙂

    Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
    2015/05/04 18:45:22
    Piękny rogal i bardzo aromatyczny. Pycha 🙂

Dodaj komentarz

*