Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą.

Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą.

Drożdżowy rogal miętowy z białym seremDziś chciałabym zaprosić Was na pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. Drożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 10-12 listków świeżej mięty
  • 3/4 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki roztopionego masła

Farsz:

  • 250 g półtłustego białego sera
  • 8 łyżeczek cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Ciasto:

Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Następnie odstawiamy mleko z miętą do przestygnięcia. 

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko i cukier. Następnie dodajemy nasze miętowe mleko z drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki.

Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie:

Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy.

Etap końcowy:

Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej).

Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - przygotowanie

… widać kawałki świeżej mięty

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

A później już tylko się delektujemy jego smakiem…

Smacznego

Wersja przepisu do wydruku:

Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
Ciasto drożdżowe
  1. 10-12 listków świeżej mięty
  2. 3/4 łyżki płynnego miodu
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka
  5. 2 3/4 szklanki mąki pszennej
  6. 1 żółtko
  7. 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  8. szczypta soli
  9. 4 łyżki roztopionego masła
Farsz
  1. 250 g półtłustego białego sera
  2. 8 łyżeczek cukru
  3. 1 żółtko
  4. 1/2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie
Ciasto
  1. Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Następnie odstawiamy mleko z miętą do przestygnięcia.
  2. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko i cukier. Następnie dodajemy nasze miętowe mleko z drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki.
  4. Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie
  1. Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy.
Etap końcowy
  1. Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem.
  2. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy naszego drożdżowego rogala 40 minut. Po czym wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
  4. A później już tylko się delektujemy jego smakiem...
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly

3 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze z poprzedniej wersji bloga:

    barbaramarias
    2015/05/04 00:55:17
    Coś cudownego muszę upiec wspaniała drożdżówka

    Gość: Megly, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/05/04 06:25:58
    Migdały i mięta- idealne dopasowanie smakowe. Jestem ogromną fanką cista drożdżowego pod każdą chyba postacią 🙂 Z wielką chęcią zasmakowałabym tego rogala, w nieznanej mi dotąd odsłonie 😉

    matleen
    2015/05/04 08:28:29
    Dziękuję Megly. Cieszę się i zapraszam do spróbowania.
    P.s. Miód i mięta 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    matleen
    2015/05/04 08:31:35
    … choć z migdałami muszę kiedyś również spróbować, bo mogłoby wspaniale smakować.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie

    danusia0909
    2015/05/04 16:08:07
    Wspaniałe połącznie smaków, a dodatek mięty – niczym wisienka na torcie. Uwielbiam ciasta drożdżowe, a ta propozycja jest wybitnie kusząca. 🙂

    Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
    2015/05/04 18:45:22
    Piękny rogal i bardzo aromatyczny. Pycha 🙂

Dodaj komentarz


*