Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik

Drożdżowe rożki z kabanosem. Idealne na przyjęcie lub piknik. Smaczne zarówno same, jak i w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym. Drożdżowe rożki z kabanosem są naprawdę proste w przygotowaniu. U mnie to hit każdego spotkania, przyjęcia czy pikniku. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Rożki można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajcie, aby użyć do nich dobrej jakości kabanosów. Muszą być grube, cienkie się tu nie sprawdzą. Ja używam naszych ulubionych pieczonych kabanosów Maestro Henryk Kania Spróbujcie, polecam i… życzę smacznego 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 7 i 1/2 g drożdży instant
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niespełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania rożków
  • 1 opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 175 g
  • około 70-80 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu
  • kolorowy pieprz w młynku

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło lub margarynę, małą szczyptę soli i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko.

Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne.

Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki).

Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, nie większe niż nasze kółka.

Każde kółko smarujemy delikatnie ketchupem, następnie posypujemy żółtym serem i nakładamy na środek kawałek kabanosa. Oprószamy delikatnie świeżo mielonym kolorowym pieprzem i zlepiamy tworząc rożki.

Wszystkie rożki smarujemy rozmąconym jajkiem i znów lekko oprószamy pieprzem. Mi w smarowaniu rożków jajkiem pomagał mój mały pomocnik 😉

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (rożki trochę urosną). Rożki można układać sklejeniem do góry lub do dołu (będą wówczas inaczej wyglądać, bardziej jak ruloniki, ale będziecie mieli pewność że się nie rozwiną). To jest wyłącznie kwestia gustu i wprawy przy sklejaniu rożków.

Nasze drożdżowe rożki z kabanosem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja zazwyczaj pierwsze 10 minut piekę w ustawieniach grzanie góra-dół, a potem włączam termoobieg. Pieczemy do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru rożków, u mnie trwa to około 20-25 minut.

Podajemy same lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym. Smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno.

Smacznego

*przepis i pomysł własny

Print Friendly, PDF & Email

22 comments

Dodaj komentarz

*