Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

 

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami Święta już tuż tuż. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pierogów z kapustą i grzybami. Przepis na tradycyjne pierogi podawałam Wam już w tamtym roku. Dziś pora na mój mały HIT! Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie – ja na pewno przygotuje je również na Sylwestra.

Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby. Coś cudownego! Idealne rozwiązanie dla zabieganych 😉 Do tego kapusta kiszona i przyprawy. I farsz do drożdżowych pieczonych pierożków gotowy 🙂 Polecam Wam spróbować.

Pamiętajcie, że mój blog kulinarny jest pełen świątecznych przepisów. Zachęcam do pieczenia i gotowania. Mam nadzieję, że tu każdy znajdzie coś dla siebie. Miłego dnia moi drodzy i… nie zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu.

Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów)

Na ciasto:

  • 1000 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g świeżych drożdży
  • duża szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1 i 4/5 szklanki mleka (dwie niepełne szklanki)
  • 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków
  • czarnuszka lub sezam do posypania pierożków

Na farsz:

  • 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką)
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Rada: ja je robię w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Składniki wystarczy podzielić na dwie części: 500 g mąki, 1 niepełna szklanka mleka, 25 g drożdży… itd).

W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże, dodając do nich cukier. Odstawiamy na chwilę na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajka i dodajemy posiekane na kawałki masło (lub margarynę). Wlewamy nasze mleko z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania rękę można posypywać mąką ( nie sypiemy mąki za dużo, by ciasto nie było zbyt twarde). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne (może być delikatnie lepkie).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy składniki na farsz. Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, wyciągamy ziela angielskie i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki.

Do kapusty dodajemy nasz grzybowy farsz i całość mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka (np. szklanką). W każde nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem.

Każdą partię drożdżowych pierożków pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, w połowie pieczenia można włączyć termoobieg). Pierożki należy obserwować. Powinny być złoto-brązowe, nie pieczemy zbyt długo. U mnie pieką się około 20 minut.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*