Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami

Drożdżowe ciasto wieniec z owocami i nadzieniem serowo kokosowymZapraszam Was na pyszne drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. Taki wypiek jest idealny do kawy lub herbaty, możemy go też z powodzeniem zabrać w gości, bo kusi nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Spróbujcie. Ciastu możecie nadać dowolny kształt i dobrać ulubione (akurat dostępne) owoce. Takie ciasto drożdżowe daje naprawdę dużo możliwości. Wystarczy tylko uruchomić swoją kulinarną wyobraźnię 🙂

Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 2Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocamiPrzepis nagrodzony w konkursie zorganizowanym przez Drożdże Babuni „Czerwcowe wypieki”.

Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami
Write a review
Print
616 calories
7 g
198 g
62 g
11 g
35 g
180 g
578 g
6 g
0 g
19 g
Nutrition Facts
Serving Size
180g
Amount Per Serving
Calories 616
Calories from Fat 542
% Daily Value *
Total Fat 62g
95%
Saturated Fat 35g
174%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 3g
Monounsaturated Fat 16g
Cholesterol 198mg
66%
Sodium 578mg
24%
Total Carbohydrates 7g
2%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 6g
Protein 11g
Vitamin A
48%
Vitamin C
0%
Calcium
18%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
Na nadzienie
  1. 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest)
  2. 180 g serka mascarpone
  3. 8 łyżeczek grubego cukru
  4. 1/2 łyżki miękkiego masła
  5. 1 łyżka wiórków kokosowych
Na ciasto
  1. 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków
  2. 3/4 szklanki ciepłego mleka
  3. 2 1/2 łyżki masła
  4. 2 łyżeczki cukru
  5. 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  6. 1 żółtko
  7. szczypta soli
  8. cukier puder po obsypania ciasta
Przygotowanie
Przygotowanie nadzienia
  1. Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół.
Przygotowanie ciasta
  1. Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
  2. Masło rozpuszczamy, wlewamy jeszcze ciepłe do miski. Dodajemy nasze drożdże z mlekiem oraz 2 łyżeczki cukru, lekko mieszamy. Następnie dodajemy 1 żółtko oraz mąkę ze szczyptą soli. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.
  3. Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
  4. Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać).
  5. Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców.
  6. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony.
  7. Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  8. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony).
  9. Ciasto wyciągamy, studzimy.
  10. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  11. Smacznego
Notes
  1. Przepis własny
beta
calories
616
fat
62g
protein
11g
carbs
7g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*