Drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą również. Najczęściej takie bułeczki jemy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wycieczkę, piknik czy po prostu na działkę 😉 Pyszne, proste w przygotowaniu, pachnące wanilią i… te rodzynki. Nie wiem jak Wy, ale ja je bardzo lubię. Podobnie jak reszta mojej rodziny.
U nas rodzynki najczęściej goszczą w drożdżowych wypiekach lub sernikach. Domownicy lubią je też jeść jako przekąskę. Dlatego staram się mieć w domu zapas rodzynek. Ostatnio rodzynki i inne produkty w dużych opakowaniach nabyłam na stronie http://smaknamiare.pl Firma Organic dba o jakość i smak produktów. Dodatkowym atutem są właśnie duże gramatury i opakowania, które ułatwiają przechowywanie. Polecam Wam zakupy w tym miejscu.
A wracając do przepisu na drożdżowe bułeczki z rodzynkami… Spójrzcie jaki jest prosty.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 2,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- mała szczypta soli himalajskiej
- 3 pełne łyżki rodzynek – użyła rodzynki sułtanki Organic Fabryka Smaku (http://smaknamiare.pl )
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mała szczyptę soli, wsypujemy suche drożdże, dodajemy cukier, wlewamy ciepłe mleko, wbijamy jajko i dodajemy olej. Mieszamy wstępnie składniki drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką. Ciasto powinno być miękkie, gładkie, może się lekko kleić, ale nie za mocno. W razie potrzeby posypujemy rękę lekko mąką, nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo. Pod koniec do ciasta dodajemy rodzynki, zagniatamy i formujemy kulę.
Miskę przykrywamy ściereczką (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 5 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Bułeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Studzimy.
Smacznego
Wyglądają super. A rodzynki uuu duże opakowanie zajrzę tam
Polecam 😀
Takie najprostsze bułeczki są najlepsze. Uwielbiam 🙂
To prawda 😀 Polecam spróbować 😀
Moja mama robiła bardzo podobne bułeczki i były najlepsze! ; )