Domowy majonez w kilka chwil

Domowy majonez w kilka chwil Obecnie w praktycznie każdym sklepie można kupić majonez. Dawniej nasze babcie robiły go ręcznie. Kiedyś jednak nie zajmowało to kilku minut, bo majonez ucierany był ręcznie. Obecnie domowy majonez można przygotować dosłownie w kilka chwil przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. I taki właśnie przepis znajdziecie poniżej.

Dawniej majonez robiło się z surowego żółtka i oliwy. Dla smaku dodawano ocet lub sok z cytryny oraz sól. Obecnie oliwę zastępuje się olejem roślinnym np. rzepakowym. Dodatkowo bardzo często dodaje się do smaku musztardę. Jest ona świetnym uzupełnieniem smakowym, a do tego pełni rolę stabilizatora. W składzie musztardy znajdziemy ocet, więc nie trzeba go już oddawać do majonezu (choć można 😉 ).

Dlaczego przygotowuję domowy majonez?

Przeważnie robię, to w niedziele, gdy wszystkie sklepy są zamknięte, a mi zabrakło majonezu do sałatki czy jajek lub na imprezach. Tam majonez jest na wagę złota. W końcu czyż nie jest, to najbardziej uniwersalny dodatek? Potrzebujemy go do sałatek, jajek na twardo, kanapek, jest bazą do mojego ukochanego sosu czosnkowego, robię z nim pyszne marynaty do kurczaka i wiele więcej. Bez majonezu ani rusz 😉

Co zrobić by domowy majonez się nie zważył?

Składniki muszą mieć tą samą temperaturę (u mnie pokojowa). Nie wolno dodawać za szybko oleju, robimy to powoli.

Pamiętajcie, że domowy majonez będzie się różnił wyglądem od tego kupnego. Będzie zdecydowanie mniej biały, mój czasem wychodzi nawet żółty (wszystko zależy od tego jakie jajka użyje). Ten dzisiejszy też nie jest czysto biały, ale tak wygląda na zdjęciu – ach to oświetlenie 😉 Bez względu na barwę majonez jest pyszny i szybki w przygotowaniu.

Zobacz przepis na „Domowy majonez w kilka chwil” na Blix.pl (klik)

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*