Domowe pierniczki (bez leżakowania)

Domowe pierniczki (bez leżakowania) Uwielbiamy pierniczki. Moje dzieci zawsze ochoczo pomagają przy ich pieczeniu. Każdy maluch ma swoje ulubione foremki i zaczyna się zabawa… 🙂 Polecam Wam foremki do ciastek i pierników Stella. Są idealne dla dzieci, mają bardzo poręczny uchwyt, ciasto się do nich nie lepi (nawet takie miękkie i miodowe). Przyznam Wam szczerze, że mam trzy opakowania takich foremek, bo nigdy nie wiadomo po jaki kształt sięgnie który maluch. A pieczenie ma być przyjemnością 😉 Oj pieczenie pierników jest nią w 100% Kocham ten zapach unoszący się po całym domu, śmiech moich dzieci, a potem wspólne smakowanie domowych pierniczków 🙂 Spróbujcie, szczerze polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płynnego miodu – u mnie wielokwiatowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła (miękkiego)
  • 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody (1,5 łyżeczki)
  • aromat pomarańczowy (można pominąć)

Dodatkowo: foremki do ciastek i pierników Stella

Moje dzieci uwielbiają nimi wycinać ciasteczka, łatwe do trzymania w małych rączkach. Szczerze polecam!

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy płynny miód i przyprawę do piernika.

Następnie dodajemy łyżkę miękkiego masła, cukier, sodę, 3-4 krople aromatu pomarańczowego (opcjonalnie), wbijamy 1 jajko i całość mieszamy wstępnie łyżką.

Kolejno powoli dolewamy ciepłe mleko, zagniatając ciasto ręką (nie musimy wykorzystać całego mleka). Ciasto powinno być miękkie (lekko lepkie, będziemy podsypywać mąką podczas wałkowania). Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt klejące podsypujemy rękę mąką podczas wyrabiania.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie / macie. Miękkość pierniczków zależy od ich grubości. U nas przeważnie około 3 mm (pierniczki nie powinny być grubsze niż 5 mm).

Uwaga! U mnie pierniczki praktycznie w całości robiły dzieci (z moją pomocą), więc nie sugerujcie się ilością mąki (dzieci ciut za dużo podsypały 😉 Ale i tak wyszło przepysznie 🙂 )

Wycinamy foremkami ulubione kształty.

Pierniczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Każdy pierniczek smarujemy z wierzchu roztrzepanych jajkiem.

Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, u mnie około 10-15 minut. Pierniczki należy obserwować.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

21 comments

  1. MamaNatki says:

    I ja zrobiłam W całym domu pachnie A Natka happy Dolała mi ciut za dużo mleka ale dodaliśmy mąki wg opisu w przepisie i pierniki jak się patrzy Będą te z na święta

  2. Edyta says:

    Ja pierwszą porcję ciut za długo piekłam i w rezultacie były za twarde Ale kolejne piekłam krócej i wyszło super Uwaga do innych obserwujcie pierniki u mnie wystarczyło zaledwie 11 minut

    • Magdalena says:

      Dziękuję za uwagi 🙂 Pierniczki trzeba obserwować, dużo zależy od piekarnika, grubości na jaką rozwałkujemy ciasto, a nawet użytego miodu.
      Najważniejsze, że pierniczki smakowały 🙂

    • Magdalena says:

      Pani Asiu, nie wiem dlaczego pierniczki Pani nie wyszły. Jak Pani widzi na zdjęciach moje nie są płaskie, w innych komentarzach widać że pierniczki się udają. Może za bardzo rozwałkowała Pani ciasto, dodała za dużo mleka lub po prostu piekła je Pani za długo. Dziwi mnie fakt, że najpierw urosły potem opadły…
      Na jaką grubość rozwałkowała Pani pierniczki? Ile dodała Pani sody? Ile się piekły?

    • Magdalena says:

      Powinny wyjść miękkie. Jeśli jednak takie nie wyszły można do słoja z pierniczkami włożyć kilka skórek z jabłka i zamknąć słów, skórki wymieniamy regularnie. Dzięki temu pierniczki nabiorą wilgoci i zmiękną.

Skomentuj Monia Anuluj pisanie odpowiedzi