Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane. Czy wiedzieliście, że przygotowanie takiego mleka jest dziecinnie proste. Tak, tak w wersji ekspresowej, to zaledwie kilka minut. A takie mleko jest nie tylko zdrowe, ale możecie je wykorzystać w swojej kuchni do wielu dań – naleśników, placuszków, zrobić z nim koktajl, a nawet upiec pyszne ciasto. Prosto, smacznie, zdrowo – czego chcieć więcej? 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście w domu takiego mleka, to najwyższa pora to zmienić 🙂

 

Składniki:

  • 4 pełne łyżki stołowe (można z górką) płatków owsianych – użyłam płatki od PZZ Białystok
  • 400 ml przegotowanej wody
  • opcjonalnie do smaku: odrobina soli lub np. zdrowego „słodzidła”

Przygotowanie:

Wersja ekspresowa:

Płatki wsypujemy do misy blendera, zalewamy przegotowaną ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie miksujemy całość około 1 minuty. Przecedzamy całość przez gazę/sitko (ja używam do tego bardzo gęstego siteczka). I gotowe! 🙂 Mleko przechowujemy w lodówce lub od razu wykorzystujemy.

Wersja dłuższa:

Płatki zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano dolewamy resztę wody i dalej postępujemy tak samo (do blendera, miksujemy i przecedzamy, opcjonalnie dolewając odrobinę wody).

Obie wersje można wzbogacić o dodatek smakowy – sól lub coś słodkiego.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi