Domowe lody pistacjowe (bez maszynki)

Domowe lody pistacjoweUwielbiam pistacje, zresztą jak wszyscy moi bliscy. Dlatego, gdy ostatnio przygotowałam domowe lody pistacjowe (bez użycia maszynki do lodów)… możecie sobie wyobrazić radość na twarzach domowników. W sklepach bardzo trudno znaleźć lody pistacjowe, a jeśli już są, to przeważnie nie jest to to o czym bym marzyła. Za to domowe… domowe są najlepsze. Ale aby ich smak był idealny należy je przygotować z najlepszej jakości pistacji. Ja polecam Wam niesolone surowe łuskane pistacji z Pistacje.pl 

logo.pngNadały lodom idealnego smaku. Wspaniały deser dla wszystkich zwolenników tych małych zielonkawych pyszności. Polecam Wam spróbować 😀

Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik).

Składniki:

Przygotowanie:

Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki syropu klonowego, krótko miksujemy do uzyskania „mokrej” pistacjowej mieszanki.

W garnki podgrzewamy mleko z 1/2 szklanki śmietanki 36% i cukrem, mieszając. Proces ten trwa aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy garnek z palnika. Jego zawartość przelewamy do miski z pistacjami i dokładnie miksujemy. W drugiej misce miksujemy pozostałą (zimną) śmietankę do „napuszenia”  (nie trzeba ubić śmietanki na sztywno, ma powiększyć objętość). Dodajemy tak przygotowaną śmietankę do reszty składników, krótko miksujemy.

Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Odstawiamy do schodzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika (zamknięte pudełko). Zaleca się, aby podczas mrożenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny masę dokładnie przemieszać (ja zamieszał 4 razy i wystarczyło). Robię to energicznie i dokładnie widelcem (w oryginalnym przepisie autorka doradza miksowanie). Dzięki temu unikniemy powstanie kryształków lodu i sprawimy, że lody będą bardziej puszyste. Po ostatnim mieszaniu masa powinna być gęsta i wyraźnie bardziej puszysta – niczym gęsty shake. Zostawiamy lody w zamrażalniku , aż osiągną odpowiedni stopień zamrożenia. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Domowe lody pistacjowe (2)

Smacznego

*na postawie przepisu ze strony „Moje Wypieki”, z moimi zmianami

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*