Domowe kokosanki

Domowe kokosanki Lubicie kokosowe słodkości? Ja uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na moje ulubione domowe kokosanki. Kokosanki, to pyszne ciastka na bazie białek z dużą ilością kokosa. Słodkie i szybkie w przygotowaniu. Kokosanki z wiórkami kokosowymi z zewnątrz wychodzą chrupiące, a w środku są miękkie. To idealny przepis na wykorzystanie białek, które zostały Wam z innych przepisów.

Kokosanki wspaniale smakują do filiżanki kawy lub herbaty. To też doskonały deser na przyjęcia i spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Spróbujcie mojego sprawdzonego przepisu na domowe kokosanki.

Kokosanki, to minimalna ilość składników, krótki czas wykonania. Ja białka ubijam na najwyższych obrotach lub funkcji turbo mojego nowego pomocnika kuchennego – Mikser Zelmotor 451.5. Polecam ten mikser. Polska marka, świetna jakość. Mikser Zelmotor 451.5, to mocny mikser ręczny z pięciostopniową skalą prędkości pracy oraz wysoką maksymalną mocą silnika (550 W). Do tego cichy w pracy, nawet na funkcji turbo. W zestawie mam: mieszadła, nasadkę przecierającą, trzepaki, kubek o poj. 900 ml i nasadka blendująca (naprawdę przydatny dodatek).

Składniki:

  • 300 g wiórek kokosowych
  • 4 białka jaj klasy M
  • pół szklanki cukru (można dać ciut więcej, jeśli lubicie słodsze kokosanki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 85 g masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Piernik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do większej miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy składniki łyżką.

W drugiej misce dokładnie ubijamy białka z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksując. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sodę, miksujemy.

Pianę stopniowo dodajemy do wiórek kokosowych, mieszając składniki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy w dłoniach formujemy kulki, lekko je spłaszczając przed położeniem na blaszkę (warto dłonie, co jakiś czas przemyć zimną wodą). Kulki układamy w odstępach.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie do ładnego zarumienienia, około 14-15 minut.

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, kokosanki należy obserwować. Kokosanki zdejmujemy z blaszki dopiero, gdy wystygną (wcześniej będą zbyt miękkie).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz