Domowe gofry z konfiturą z wiśni

domowe-gofry-z-konfitura-z-wisni-1

Ostatnio w prezencie dostałam gofrownicę. Bardzo się ucieszyłam, bo ja i moi bliscy uwielbiamy gofry. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne domowe gofry, które podałam z konfiturą z wiśni. Połączenie idealne. Gofry znikały w oka mgnieniu w zadowolonych buziach domowników 😉 Spróbujcie i Wy.

domowe-gofry-z-konfitura-z-wisni-2

Składniki:

  • 3 jajka M
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukry z prawdziwą wanilią (lub 1 cukier wanilinowy)
  • 1/2 litra mleka (u mnie 2%)
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa Typ 550 Młyny Stoisław)
  • do podania – konfitura z wiśni Stovit

Przygotowanie:

Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy resztę składników, miksując. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gofrownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto – u mnie około 1 małej chochelki na 1 gofra.

Przepis sprawdzony również w wersji ekspresowej – zmiksować wszystkie składniki razem.

Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1.700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy (ja w swoim życiu miałam wiele różnych urządzeń), wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy gofrowej. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Przepis i uwagi odnośnie nagrzewania gofrownicy sprawdzone przeze mnie oraz moich znajomych i rodzinę. Sprawdza się bardzo dobrze. Spróbujcie.

domowe-gofry-z-konfitura-z-wisni-3

Do przygotowania gofrów użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*