Domowe czekoladki z niespodzianką – pomysł na słodki prezent Prosty, pyszny, słodki pomysł na prezent lub deser do kawy czy herbaty. Takie czekoladki przygotowuje dosłownie w kilka chwil. Moja wersja przygotowana była w mini papilotkach, ale możecie tu użyć również np. silikonowych foremek. Możecie też łączyć różne czekolady – mleczną z białą, gorzką z białą itd. To co dodacie do środka też zależy wyłącznie od Waszych upodobań lub tego co lubi osoba, którą chcecie obdarować. Moje czekoladki kryją w środku kostkę kokosową i żurawinę. Polecam Wam spróbować.
Składniki: (ilość można zwiększyć/zmniejszyć według potrzeb)
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady*
- 100 g białej czekolady*
- kilka sztuk suszonej żurawiny – do nabycia w e-Dana
- kilka kostek kokosowych – do nabycia w e-Dana
Dodatkowo:
- papilotki na mini babeczki/muffinki lub silikonowe foremki
*u mnie belgijska czekolada w pastylkach, ale można użyć tradycyjnej tabliczki dobrej jakości
Przygotowanie:
Przygotowujemy papierowe papilotki. Mleczną lub gorzką czekoladę (ja dziś użyłam mleczną) topimy w kąpieli wodnej. Jak? Miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (niewielka ilość). Miseczka nie może dotykać wody. Czekolada pod wpływem ciepła powinna się stopniowo rozpuszczać, mieszamy pod koniec łyżką. Czekoladę rozlewamy do papilotek (do około 1/2 wysokości). Następnie wkładamy po kostce kokosowej i po 2-3 żurawiny. Kolejno topimy białą czekoladę i wypełniamy nią foremki.
Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na krócej do zamrażalnika. Zdejmujemy papilotki i gotowe.
Ta przygotowane czekoladki możemy ładnie zapakować i podarować w prezencie.
Smacznego
Pyszne czekoladki.
Dziękuję 🙂