Domowe chipsy paprykowe w kilka chwil

Domowe chipsy paprykowe w kilka chwil (2)Dziś mam dla Was przepis (pomysł) na domowe chipsy paprykowe, które przygotujecie w kilka chwil. No cóż… są takie dni, że po prostu mam nieodpartą ochotę, aby coś pochrupać. W szafkach pustki… Co tu robić? Nic prostszego. Kilka chwil, troszkę przypraw, lekko suche placki tortilli, które miały już pójść „w zapomnienie” i… domowa chrupka przekąska gotowa. Spróbujcie. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt zdumiewająco pyszny.

Domowe chipsy paprykowe w kilka chwil (1)Domowe chipsy paprykowe w kilka chwil.

W przepisie wykorzystałam sól czosnkową Skworcu.

Domowe chipsy paprykowe w kilka chwil (3)

Domowe chipsy paprykowe w kilka chwil
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  2. 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  3. 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  4. 1/3 łyżeczki soli czosnkowej Skworcu
  5. 2 pszenne tortille (domowe lub kupne)
Przygotowanie
  1. Uwaga: Jeśli używacie tortilli, które lekko już zeschły należy je najpierw podgrzać, np. w mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty.
  2. W szklaneczce łączymy olej z przyprawami - papryką słodką, ostrą i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.
  3. Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie chipsy z dipem.
  4. Każdy trójkącik smarujemy z obu stron przy pomocy pędzelka naszymi przyprawami. (Idealne zajęcie i zabawa dla małych pomocników)
  5. Posmarowane trójkąty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Najlepiej, aby na siebie nie nachodziły. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 8-10 minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej).
  6. Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy.
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*