Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe.

Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe.

Dziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex. Dzięki temu stały się jeszcze lepsze. Takich bułeczek nie znajdziecie na sklepowych półkach.

Domowe bułeczki z dodatkiem serka 2

Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek)
  2. 400 g mąki pszennej
  3. 2 łyżeczki suchych drożdży
  4. 1 łyżeczka cukru
  5. 3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek
  6. 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu)
  7. 1 jajko
  8. szczypta soli
  9. 2 łyżki masła
  10. 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba Raflex
Przygotowanie
  1. Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem.
  3. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy.
  4. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub tak jak ja w misce z zamknięciem. Czas wyrastania jest zależny od warunków, ale trwa około 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto ubijamy z 2-3 razy pięścią, a następnie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawałki. Można podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników woli innej wielkości bułeczkę).
  6. Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy delikatnie na blacie (kształt bułeczki). Tak przygotowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  7. Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawą do pieczenia chleba.
  8. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek.
  9. Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową.
  10. Smacznego
Notes
  1. Przepis własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*